تو دوره امروزه از زندگی ما، یهسری از بیماری و مشکلات جسمی وجود داره که به دلیل تغییر نابجا و اختلال در هورمون ها ایجاد میشه. ژنیکوماستی هم یکی از همین بیماریهای هورمونی هستش. بیماری ژنیکوماستی به معنی بزرگ شدن بیش از حد سینه آقایون هستش که در اثر چندین علت هورمونی به وجود میاد.
از اونجایی که امروزه تعداد کمی از اشخاص نسبت به این بیماری آگاهی دارن، و احتمالا در مواجه باهاش دچار ترس و استرس میشن، پس باید اطلاعاتمون رو درمورد این بیماری و شیوههای درمانش افزایش بدیم.
متاسفانه در دوره امروزه از زندگی، چه خانوما و چه آقایون به دلیل سبک زندگی ناسالمی که دارند، بیشتر با بیماریهای هورمونی مواجه میشن، بیماریهای مثل ژنیکوماستی هم در اثر همین اختلالات هورمونی ایجاد میشه.
وقتی هورمونهای بدن در وضعیت مناسبی قرار نداشته باشن، رشد سینه آقایون بیشتر از حد مجاز میشه و میتونه به بدن آسیب بزنه. خیلیا فکر میکنن این بیماری با عمل ژنیکوماستی و برداشتن توده رفع میشه، اما قطعا روشهای سادهتری هم برای درمان این بیماری وجود داره.
اما خب، برای اینکه بدونیم درمان این بیماری چیه، بهتره اول از هرچیز ماهیت این بیماری و علتهای وقوع اون رو بررسی کنیم.
ژنیکوماستی چیست؟
ژنیکوماستی که در زبان انگلیسی با عبارت (Gynecomastia) شناخته میشه، به معنی رشد غیرطبیعی بافت سینه در آقایون هستش. این اتفاق به دلیل عدم تعادل هورمونهای جنسی (تستوسترون و استروژن) رخ میده. توی بدن مردها به طور طبیعی هم مقداری هورمون استروژن وجود داره، ولی وقتی سطح استروژن بالا میره یا تستوسترون پایین میاد، ممکنه باعث بشه بافت سینه بزرگتر بشه و حالتی مثل سینه زنونه پیدا کنه.
خیلی از عواملی میتونن باعث ژنیکوماستی بشن. بعضی وقتا تغییرات هورمونی در دوران بلوغ یا پیری باعث این مشکل میشه. داشتن سبک زندگی ناسالم، مصرف بعضی داروها مثل استروئیدها، مواد مخدر، یا حتی داروهای خاص برای فشار خون یا افسردگی هم ممکنه عاملش باشه.
حتی بعضی بیماریها مثل کمکاری تیروئید، مشکلات کلیوی، یا مشکلات کبدی میتونن توی بروز این بیماری تاثیرگذار باشن.
نکته مهمی که درمورد درمان این بیماری وجود داره، اینه که وقتی علت این عارضه مشخص و رفع بشه، خود بیماری هم درمان میشه. مثلا اگه داروهای خاصی باعثش شده باشن، با قطع دارو ممکنه مشکل حل بشه.
ولی اگه وضعیت شدید باشه یا خیلی آزاردهنده، پزشک ممکنه پیشنهاد جراحی یا داروهای خاصی بده. در هر حال، بهتره کسی که به این بیماری مبتلا شده، در مرحله اول حتما به پزشک مراجعه کنه تا دلیلش رو پیدا کنه.
توده ژنیکوماستی چیست؟
توده ژنیکوماستی یه نوع بافت نرم و لاستیکی شکل هست که توی سینه مردها رشد میکنه و باعث بزرگ شدنش میشه.
این توده معمولا زیر نوک سینه حس میشه و ممکنه در یک یا هر دو سینه باشه. وقتی بهش دست بزنید، مثل یه بافت نسبتا سفت و متراکم زیر پوست حس میشه. ژنیکوماستی معمولا دردناک نیست، ولی بعضی وقتا ممکنه احساس ناراحتی یا حساسیت به لمس داشته باشه.
این توده به خاطر عدم تعادل هورمونهای استروژن و تستوسترون ایجاد میشه، همونطور که توی توضیح ژنیکوماستی گفتیم. وقتی سطح استروژن بالا میره یا تستوسترون پایین میاد، بافت سینه تحریک به رشد میشه و این تودهها شکل میگیرن.
البته این تودهها به خاطر سرطان نیستن و بیشتر به تغییرات هورمونی ربط دارن. اگه به این بیماری مبتلا شدید اصلا نگران نباشید، چون توده سرطانی نیست.
اگه حس کردید یه توده توی سینتون رشد کرده، بهتره به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شید که چیزی جدی نیست. دکتر میتونه با معاینه و احتمالا سونوگرافی یا آزمایشهای دیگه تشخیص بده که این توده ناشی از ژنیکوماستی هست یا نه. اگر هم خیلی اذیتتون میکنه، ممکنه درمانهایی مثل دارو یا جراحی سینه پیشنهاد بشه تا توده برداشته شه.
البته تشخیص اینکه درمان این تودهها به جراحی یا قرص نیاز داره کاملا به نظر پزشک برمیگرده.
ژنیکوماستی خفیف چیست؟
ژنیکوماستی خفیف یعنی سینه آقایون یه مقدار کمی بزرگ میشه، طوری که شاید خیلی به چشم نیاد یا فقط خود فرد حسش کنه. تو این حالت، بافت سینه کمی نرمتر و برجستهتر از حالت عادی میشه، ولی نه اونقدر که خیلی مشخص یا آزاردهنده باشه. معمولا این نوع ژنیکوماستی توی مراحل اولیه یا به دلیل تغییرات هورمونی ملایم اتفاق میافته.
خیلی از آقایون ممکنه توی دورههای خاصی از زندگیشون مثل دوران بلوغ یا پیری این نوع ژنیکوماستی رو تجربه کنن، ولی اغلب بدون نیاز به درمان خاصی خودش برطرف میشه.
علتش هم مثل حالتهای شدیدتر، بیشتر به عدم تعادل هورمونهای جنسی ربط داره؛ یعنی وقتی تستوسترون کمتر از حد معمول بشه یا استروژن بیشتر تولید بشه. عوامل دیگه مثل مصرف بعضی داروها یا حتی افزایش وزن هم میتونن این وضعیت رو تشدید کنن.
اگه ژنیکوماستی خفیف باشه و خیلی اذیتکننده نباشه، معمولا نیازی به درمان خاصی نداره و فقط با پیگیری و صبر، میشه بهتر شدن یا نشدن رو پیگیری کرد ولی اگه آزاردهندهست یا حس نگرانی رو ایجاد کرده، میتونید به یه دکتر مراجعه کنید تا بررسی کنه و مطمئن شید که مشکلی وجود نداره.
در بیشتر مواقع، اصلاح سبک زندگی یا قطع مصرف یه سری داروها هم میتونه کمک کنه تا این مشکل از بین بره.
تفاوت ژنیکوماستی با چربی چیست؟
تفاوت اصلی ژنیکوماستی با چربی سینه (که بهش لیپوماستی هم میگن) توی نوع بافتیه که باعث بزرگ شدن سینه میشه. ژنیکوماستی به دلیل رشد بافت غددی سینه ایجاد میشه و بیشتر به عدم تعادل هورمونی ایجاد میشه.
یعنی وقتی تستوسترون پایین بیاد و استروژن بیشتر بشه توی هورمونها اختلال ایجاد میشه و بیماری به نام ژنیکوماستی به وجود میاد. اما بزرگ شدن سینه به خاطر چربی صرفاً از تجمع چربی اضافی توی اون ناحیه ناشی میشه و ربطی به هورمونها نداره.
وقتی ژنیکوماستی داشته باشید، زیر نوک سینه یه توده نسبتاً سفت و لاستیکیشکل حس میکنید که مربوط به بافت غددی هستش.
این توده ممکنه به لمس حساس باشه یا حتی درد بگیره. اما اگه سینه فقط به خاطر چربی بزرگ شده باشه، بافتش نرمتره و معمولاً حالت تودهای نداره. به عبارت دیگه، وقتی چربی سینه زیاد بشه، کل ناحیه سینه به طور یکنواخت و بدون توده برجستهتر میشه.
یکی دیگه از تفاوتها اینه که ژنیکوماستی ممکنه در اثر مصرف داروها، مشکلات هورمونی، یا بیماریهای خاصی مثل کمکاری تیروئید یا مشکلات کبدی به وجود بیاد. اما چربی سینه بیشتر به سبک زندگی، اضافه وزن و چاقی مربوطه. یعنی اگه وزن کم کنید و ورزش کردن رو توی برنامه زندگیتون قرار بدید، چربی سینه ممکنه کمتر بشه.
ولی ژنیکوماستی حتی توی مردهای لاغر هم میتونه ایجاد بشه و با ورزش و کاهش وزن به راحتی از بین نمیره.
اگه با علائم و نشانههای این بیماری یا حتی تودههای چربی روبرو هستید، اما نمیدونید که کدوم مشکل براتون پیش اومده، برای تشخیص تفاوت بین این دو، بهتره به یه پزشک مراجعه کنید. اونا میتونن با معاینه و شاید یه سونوگرافی یا آزمایش خون، مشخص کنن که بزرگ شدن سینه به خاطر چربیه یا ژنیکوماستی.
اگه چربی باشه، معمولاً ورزش و رژیم غذایی میتونه کمک کنه، ولی اگه ژنیکوماستی باشه، ممکنه نیاز به درمانهای دیگهای مثل دارو یا جراحی داشته باشید.
آیا همه مردانی که سینه بزرگ دارند مبتلا به ژنیکوماستی هستند؟
شاید براتون عجیب باشه، اما خیلی از کسایی که اطلاعات کمی از بیماری ژنیکوماستی دارن، فکر میکنن مردایی سینههای بزرگی دارن، با بیماری ژنیکوماستی درگیرن، اما برخلاف این عقیده همه مردهایی که سینه بزرگ دارن لزوماً مبتلا به ژنیکوماستی نیستن.
سینه بزرگ توی مردها میتونه به دلایل مختلفی اتفاق بیفته و یکی از دلایلش تجمع چربیه. همونطور که گفتیم، اگه چربی توی ناحیه سینه جمع بشه (که بهش لیپوماستی میگن)، سینهها ممکنه بزرگتر به نظر برسن، ولی این وضعیت ربطی به رشد بافت غددی و تغییرات هورمونی نداره.
ژنیکوماستی به دلیل عدم تعادل هورمونهای تستوسترون و استروژن اتفاق میافته و بافت سینه در این حالت به شکل یه توده سفت و لاستیکی زیر نوک سینه حس میشه. اما وقتی سینه به خاطر چربی بزرگ شده باشه، بافتش نرمتره و تودهای نداری که حسش کنی. معمولاً این حالت بیشتر توی افرادی که اضافه وزن دارن یا چاق هستن دیده میشه.
پس اگه مردی سینههای بزرگ داشته باشه، این لزوماً به معنای ابتلا به ژنیکوماستی نیست. برای اینکه بفهمید علت بزرگ شدن سینه چیه، باید به عواملی مثل وضعیت هورمونی، سبک زندگی و وزن توجه کنید. اگه نگرانی یا شک دارید، بهتره به دکتر مراجعه کنید تا با معاینه دقیق تشخیص بده که مشکل از تجمع چربیه یا پای مشکلی به نام ژنیکوماستی وسطه!
انواع ژنیکوماستی
ژنیکوماستی رو میشه به چند نوع و درجه مختلف تقسیم کرد که هر کدومش به میزان رشد بافت سینه و تغییرات ظاهری بستگی داره. این درجات رو معمولاً بر اساس شدت و ظاهر سینه طبقهبندی میکنن، و هر چی درجه بالاتر باشه، بزرگ شدن سینه هم بیشتر و قابل توجهتره. وقتی اشخاص اگاهی و شناخت خوبی نسبت به درجات این بیماری داشته باشن، میتونن خیلی راحتتر درمانش کنن.
ژنیکوماستی خفیف یا درجه 1
ژنیکوماستی خفیف یا درجه یک، خفیفترین حالت از این بیماری هستش. توی این مرحله، بزرگ شدن سینه خیلی کم و محدود به ناحیه دور نوک سینهست. یه جورایی فقط یه برجستگی کوچیک زیر نوک سینه حس میشه و ممکنه اصلاً از روی لباس مشخص نباشه.
این نوع ژنیکوماستی معمولاً در افراد لاغر یا توی مراحل اولیه دیده میشه و خیلی وقتها خودش برطرف میشه. خفیف بودن این تودهها بهحدی هستش که گاهی اوقات اشخاص اصلا متوجه نمیشن که همچین تودهای توی بدنشون وجود داره، به همین دلیل هم خودش به راحتی برطرف میشه.
ژنیکوماستی متوسط یا درجه 2
این نوع ژنیکوماستی کمی شدیدتره و بافت سینه به طور کاملتر و مشخصتر بزرگ میشه. تو این حالت، بزرگ شدن سینه محدود به ناحیه اطراف نوک نیست و کل سینه یه مقدار برجستهتر میشه. با این حال، پوست اضافی زیادی ندارید و شکل کلی سینه هنوز طبیعی به نظر میاد.
این نوع بیشتر تو مردهایی با هیکل متوسط یا افرادی که کمی اضافه وزن دارن دیده میشه. این مرحله از ژنیکوماستی دقیقا جوریه که اشخاصی که اطلاعاتی از این بیماری داشته باشن، میتونن باتوجه به علائمی که دارن، متوجه وجود توده بشن و زودتر از بقیه به فکر درمان باشن.
ژنیکوماستی شدید یا درجه 3 و 4
آخرین درجه از ژنیکوماستی، ژنیکوماستی شدید با درجات 3 و 4 هستش. این درجات شدیدترین حالت از ژنیکوماستی هستن. توی این مراحل، سینه خیلی بیشتر بزرگ شده و حتی پوست اضافی هم ممکنه داشته باشه، به طوری که سینهها به شکل قابل توجهی شبیه سینه زنانه بشن.
درجه ۳ پوست اضافی کمی داره، ولی تو درجه ۴ پوست خیلی بیشتر کش اومده و فرم سینه به هم ریخته. این نوع ژنیکوماستی معمولاً تو مردهایی که اضافه وزن زیادی دارن یا مشکلات هورمونی شدیدتری دارن دیده میشه و گاهی به جراحی نیاز پیدا میکنه.
دلایل بزرگ شدن سینه مردان
تا اینجا متوجه شدیم که بیماریهای مثل ژنیکوماستی یا حتی تجمع چربی زیر سینه آقایون ممکنه به چه علتی نشون داده بشن، اما بهتره دلایل بزرگ شدن سینه آقایون رو به صورت تخصصیتر بررسی کنیم. بزرگ شدن سینه آقایون میتونه دلایل مختلفی داشته باشه که یکی از اصلیترینش تغییرات هورمونی هستش.
وقتی تعادل بین تستوسترون و استروژن توی بدن به هم بخوره، ممکنه بافت سینه شروع به رشد کنه. این حالت بیشتر توی دوران بلوغ، پیری یا به دلیل بعضی بیماریها مثل کمکاری تیروئید، مشکلات کبدی، یا نارسایی کلیه اتفاق میافته. مصرف داروهای خاص مثل استروئیدها یا داروهای ضدافسردگی هم میتونه باعث این مشکل بشه.
یه دلیل دیگه هم تجمع چربی توی ناحیه سینهست، وقتی وزن اضافه میکنید، چربی به طور یکنواخت توی بدن پخش میشه و ممکنه توی سینهها هم جمع بشه. این حالت ربطی به هورمونها نداره و بافت چربی باعث بزرگ شدن سینهها میشه. معمولاً تو افرادی که اضافه وزن دارن، این اتفاق میافته و با کاهش وزن و ورزش میشه تا حدودی برطرفش کرد.
بعضی وقتا مصرف الکل، مواد مخدر، یا حتی داروهای تجویزی میتونه روی سینههای مردها تأثیر بذاره. الکل میتونه روی عملکرد کبد تأثیر منفی بذاره و متابولیسم هورمونها رو بهم بزنه. همچنین موادی مثل ماریجوانا یا هروئین هم به تغییرات هورمونی و بزرگ شدن سینهها منجر میشن.
اگه دلیل بزرگی سینه به این عوامل ربط داشته باشه، با قطع مصرف معمولاً مشکل به مرور زمان حل میشه. در حالت کلی، اگه بخواید به بیماریهای این چنینی مبتلا نشید، باید سبک زندگی سالمی رو در پیش بگیرید، همچنین باید از خوردن غذاهای پرکالری دوری کرده و ورزش رو توی برنامه زندگیتون قرار بدید.
علائم ژنیکوماستی در مردان
علائم ژنیکوماستی توی آقایون معمولاً با بزرگ شدن بافت سینه شروع میشه. این بزرگ شدن معمولاً یه توده یا بافت نرم زیر نوک سینه حس میشه که ممکنه توی یه سینه یا هر دو باشه. این توده میتونه کمی سفت یا لاستیکی باشه و گاهی وقتا حساسیت به لمس داشته باشه، یعنی وقتی بهش دست میزنید ممکنه احساس ناراحتی یا درد خفیف کنید. البته، درد شدید معمولاً نادره و در صورتی حس میشه که تودهها خیلی بزرگ باشن.
یکی دیگه از علائم ژنیکوماستی برجسته شدن و تغییر شکل نوک سینههاست. نوک سینه ممکنه کمی بیرونزدهتر یا برجستهتر به نظر برسه و پوست دورش هم کمی متورم یا برجستهتر بشه. بعضی وقتا این تغییرات خیلی مشخص نیست و فقط وقتی دست میزنید حسش میکنید، ولی اگه ژنیکوماستی شدیدتر باشه، این تغییرات ظاهری بیشتر به چشم میان.
گاهی هم درد یا ناراحتی میتونه یکی از علائم باشه، بهخصوص اگه ژنیکوماستی توی مراحل اولیه باشه یا به دلیل تغییرات سریع هورمونی اتفاق افتاده باشه. این درد معمولاً خفیفه و بیشتر به صورت حساسیت در سینه یا ناراحتی موقع لمس حس میشه. البته توی بیشتر موارد، درد به مرور زمان کمتر میشه یا کاملاً از بین میره.
در کل، اگه سینه تغییراتی از این دست داشت و نگران شدید، بهتره به دکتر مراجعه کنید. چون علائم ژنیکوماستی میتونه به دلایل مختلفی باشه و بعضی وقتا بهتره چک کنی که مشکل چیز دیگهای مثل توده چربی یا حتی چیزای نادرتر مثل تومور نیست. دکتر با معاینه و شاید آزمایش تشخیص میده که دقیقاً چی باعث این علائم شده.
راه های تشخیص ژنیکوماستی
تشخیص ژنیکوماستی معمولاً با معاینه فیزیکی توسط دکتر انجام میشه. دکتر سینهها رو بررسی میکنه تا ببینه آیا تودهای زیر نوک سینه حس میشه یا نه. این توده معمولاً یه حالت سفت و لاستیکی داره که نشونه بروز ژنیکوماستی هستش.
همچنین دکتر بررسی میکنه که این توده توی یک سینه هست یا هر دو، و آیا درد یا حساسیتی توی اون ناحیه حس میکنید. این معاینه از این نظر که به تشخیص تفاوت بین ژنیکوماستی و لیپوماستی (تجمع چربی) کمک میکند اهمیت داره.
بعد از معاینه، اگه دکتر مشکوک بشه که شخص مبتلا به ژنیکوماستی هستش، ممکنه برای بررسی دقیقتر یه سونوگرافی یا ماموگرافی تجویز کنه. سونوگرافی میتونه نشون بده که آیا بافت غددی رشد کرده یا فقط چربی توی سینه جمع شده.
ماموگرافی هم بیشتر برای این استفاده میشه که مطمئن بشن تودهای که حس میکنید، خوشخیمه و هیچ نشونهای از سرطان سینه وجود نداره (البته سرطان سینه توی مردها نادره، ولی بهتره مطمئن بشید).
اگه دکتر فکر کنه که ژنیکوماستی به دلیل مشکلات هورمونی ایجاد شده، ممکنه بخواد یه آزمایش خون هم انجام بدید. این آزمایش برای بررسی سطح هورمونهای تستوسترون و استروژن توی بدنه. هر گونه عدم تعادل هورمونی میتونه دلیل ژنیکوماستی باشه و این آزمایش میتونه کمک کنه تا دلیل اصلی مشخص بشه.
در بعضی موارد خاص، اگه دکتر فکر کنه ژنیکوماستی به خاطر یه مشکل جدیتر مثل بیماری کبدی، کلیوی یا تیروئیدیه، ممکنه نیاز باشه که آزمایشهای بیشتری مثل آزمایشهای عملکرد کبد، کلیه یا تیروئید انجام بشه. این تستها میتونن کمک کنن تا مشخص بشه آیا ژنیکوماستی نشونه یه بیماری زمینهای هست یا نه.
اگه بخوایم به صورت کلی به نحوه تشخیص این بیماری نگاه کنیم، باید بگیم که پزشک چندین آزمایش مختلف رو انجام میده تا مطمئن بشه شخص واقعا به بیماری ژنیکوماستی مبتلا شده یا مشکل دیگهای داره.
روش های پیشگیری از ژنیکوماستی در مردان
اولین کاری که برای پیشگیری از بیماری ژنیکوماستی باید انجام بشه اینه که سبک زندگی سالمی داشته باشید. تغذیه مناسب، ورزش منظم و کنترل وزن میتونه کمک کنه که چربیهای اضافی توی بدن و بهخصوص ناحیه سینه جمع نشه. چون همونطور که گفتیم، گاهی چربی اضافی هم میتونه باعث بزرگ شدن سینه بشه. پس با حفظ وزن مناسب و پرهیز از مصرف غذاهای پرچرب و ناسالم، میتونید یه قدم بزرگ برای جلوگیری از این مشکل بردارید.
یه عامل دیگه مصرف نکردن داروها و موادیه که روی هورمونهای بدن تأثیر منفی میذارن. مثلاً استفاده از استروئیدهای آنابولیک که بعضیها برای افزایش حجم عضلانی مصرف میکنن، میتونه تعادل هورمونی رو به هم بزنه و باعث ژنیکوماستی بشه.
همچنین، مصرف مواد مخدر مثل ماریجوانا و الکل هم ممکنه توی رشد غیرطبیعی بافت سینه نقش داشته باشه. اگه از داروهای خاصی استفاده میکنید که ممکنه این مشکل رو ایجاد کنن، بهتره با پزشکتون مشورت کنید تا راههای دیگهای برای درمانتون پیدا کنه.
در نهایت، چکاپهای منظم و مراقبت از سلامت کلی بدن آخرین تیر برای محافظت از بدن هستش. بعضی مشکلات هورمونی مثل کمکاری تیروئید یا بیماریهای کبدی ممکنه بدون اینکه متوجه بشید، باعث ژنیکوماستی بشن. اگه بهموقع این مشکلات رو تشخیص بدید و درمانش کنید، میتونید از بزرگ شدن سینهها جلوگیری کنید. پس اگه علائمی مثل خستگی مفرط یا تغییرات غیرعادی در بدنتون داشتید، بهتره به دکتر مراجعه کنید تا خیالت راحت باشه.
درمان ژنیکوماستی
قطعا تو دوره امروزه برای هر مشکلی، یه راهکار درست و اصولی وجود داره. پس اگه به هر دلیلی به بیماری ژنیکوماستی مبتلا شدید، اصلا نگران نباشید، چون میتونید با هرکدوم از روشهای زیر به راحتی این مشکل رو حل کرده و حتی از بروز اون جلوگیری کنید.
هورموندرمانی و قرصها
همونجوری که گفتیم بیماری ژنیکوماستی در اثر اختلال در هورمون ایجاد میشه. به همین ترتیب اگه برای دکتر مشخص بشه که این بیماری به دلیل تغییرات زیاد در هورمون به وجود اومده، پس باید داروهای هورمونی هم تجویز کنه تا وضعیت هورمونهای بدن به شرایط مناسبش برگرده.
یک سری داروهای مثل کلومیفن یا تاموکسیفن وجود دارن که تنظیم کننده هورمون های بدن هستن و میتونن عملکرد هورمونهای بدن رو به حالت اصلیشون برگردونن. معمولا پزشک زمانی این داروهارو تجویز میکنه که تودههای داخل سینه هنوز خیلی بزرگ نشده باشن و با دارو قابل کنترل باشن.
اما اگه این تودهها از حالت عادی بزرگتر شده باشن، درمان ژنیکوماستی با قرص جوابگو نیست و باید به سراغ روشهای جراحی رفت.
ورزش و رژیم غذایی
گاهی اوقات بزرگ شدن سینه آقایون دلایل هورمونی نداره و فقط به دلیل افزایش وزن و بیشتر شدن چربیهای مازاد بدن هستش.
تو این شرایط ورزش میتونه بهترین و سالمترین راهکار باشه. تمرینات قدرتی مثل پرس سینه، شنا یا تمرینات مخصوص سینه همراه با ورزشهای هوازی مثل دویدن یا دوچرخهسواری میتونن چربی ناحیه سینه رو کم کنن و سینهها رو به فرم طبیعی برگردونن.
البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که اشخاصی که بافت چربی بدنشون زیاده میتونن از این روش استفاده کنن، اما اگه بافتهای غددیشون زیاد باشه، ورزش تنها راهکار نیست و باید از روشهای دیگه هم استفاده کنن.
مصرف داروهای مناسب
تو شرایطی که شخص واقعا به ژنیکوماسشتی مبتلا شده باشه و پزشک برای درمانش داروهای هورمونی رو تجویز کنه، بهتره که از داروهای مکمل و مناسبتری هم استفاده بشه. به همین دلیل علاوه بر داروهای هورمونی، یه سری داروهای دیگه مثل مهارکنندههای آروماتاز هم ممکنه برای درمان ژنیکوماستی تجویز بشن.
این داروها کمک میکنن که تستوسترون توی بدن به استروژن تبدیل نشه،. چون استروژن باعث رشد بافت سینه میشه. این داروها معمولاً برای مردهایی استفاده میشه که مشکل شدید هورمونی دارن، ولی باید حتماً با نظر دکتر مصرف بشه.
جراحی ژنیکوماستی
اصولا کمتر جراحی برای درمان بیماری ژنیکوماستی روش جراحی رو انتخاب میکنه. چون جراحی عوارض داره و طی کردن دوران نقاهتش هم کمی سخته، اما زمانی که تودههای چربی بزرگتر از حد مجاز باشن، پزشک مجبوره برای درمان این بیماری به سراغ روشهای جراحی بره:
انواع جراحی های زیبایی برای برداشتن چربی اضافی سینه
لیپوساکشن، ماموپلاستی و ماستکتومی که مخصوص برداشتن بافت غددی سینه هستن از بهترین گزینهها برای جراحی ژنیکوماستی و برداشتن تودههای این بیماری به شمار میرن.
هرکدوم از این جراحیها نقش اساسی تو از بین بردن تودهها و چربیهای مازاد داخل سینه دارن و میتونن تا حد زیادی این بیماری رو درمان کنن. به همین دلیل هم پزشک تا زمانی که تودههای ژنیکوماستی کوچیکه، جراحی رو صلاح نمیدونه، اما اگه این تودهها بزرگ باشن باید به سراغ روشهای جراحی بره.
تغییر سبک زندگی
تا الان گفتیم که ژنیکوماستی در اثر اختلال هورمونی ایجاد میشه، اما بهنظر شما چه عواملی باعث بروز اختلال در هورمون میشه؟ قطعا سبک زندگی ناسالم یکی از اصلیترین دلایلی هستش که میتونه اختلال و تغییرات نامناسبی رو توی هورمونهای بدن ایجاد کنه.
مخصوصا وقتی این سبک زندگی ناسالم، با بیتحرکی و مصرف مشروبات الکلی همراه باشه. پس قبل از هرچیزی، برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری سبک زندگی سالمی رو در پیش بگیرید.
خطرات و عوارض ژنیکوماستی
شاید براتون عجیب باشه اما ژنیکوماستی در حال کلی بیماری خطرناکی نیست، اما میتونه تاثیرات روحی و روانی زیادی روش شخص داشته باشه. برای مثال ممکنه شخص از ظاهر سینههاش خجالت بکشه و نتونه توی جمع یا جاهایی مثل استخر حاضر بشه. درواقع این مشکل تنها روی ظاهر و فرم سینه تاثیر داره. از لحاظ جسمی، بیشتر مواقع ژنیکوماستی خطر خاصی نداره.
ولی تو مواردی که ژنیکوماستی خیلی شدید باشه یا به دلیل یه بیماری زمینهای مثل مشکلات کبدی، کلیوی یا اختلالات هورمونی به وجود اومده باشه، میتونه نشونه یه مشکل جدیتر باشه. پس یادتون باشه زمانی که این تودهها در کنار مشکلات و بیماریهای زمینهای دیگهای نشون داده بشن، میتونن برای شخص خطرناک باشن.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
تا الان به خوبی با علائم و نشونههای ژنیکوماستی آشنا شدید. پس باید بدونی زمانی که با علائم زیر روبرو شدید، باید به پزشک مراجعه کرده و از بروز بیشتر و شدیدتر این تودهها توی بافت سینه جلوگیری کنید. در این صورت میتونید مطمئن باشید که در آینده مشکلی نخواهید داشت:
- در صورت افزایش چشمگیر حجم و سایز سینهها
- درصورت احساس درد و ناراحتی در قسمت سینه
- در صورت احساس وجود توده در بافت سینه، مخصوصا قسمت زیر سینه
- درصورت بروز علائم دیگه مثل تورم، قرمزی و ترشح از نوک سینه
بهترین راه درمان ژنیکوماستی
برای درمان بیماری ژنیکوماستی راههای مختلفی وجود داره. اما قبل از هرچیز، اوین قدم برای اینکه بفهمید اصلا این بیماری حاده یا نه، اینه که به یه پزشک ماهر مراجعه کنید. بعد از اون پزشک شمارو معاینه میکنه و بسته به شرایط و وضعیتی که دارید، بهترین روش رو برای درمان شما بیان میکنه. روشهای مثل درمان با قرص، جراحی یا هرچیز دیگه ای در صورتی انجام میشه که جراح اون رو تایید کنه.
نکته مهمی هم که باید بهش توجه کنید اینه که حتما سراغ یه پزشک ماهر برید و پرونده پزشکیتون رو بهش ارائه بدید تا به صورت کامل با بدنتون آشنا باشه. یکی از مشکلاتی که خیلی از اشخاص تو این مرحله باهاش روبرو هستن، اینه که نمیتونن پزشک ماهر برای این کار رو پیدا کنن.
اما خب، اگه شما هم جزو این دسته هستید اصلا نگران نباشید، چون میتونید با مراجعه به دکتر ترحمی و پر کردن یه فرم مشاوره ساده، به راحتی از روند بیماری مطلع بشید و این مشکل رو درمان کنید.
فرقی نمیکنه که ژنیکوماستی توی بدن شما تا چه حد رشد کرده یا اصلا وجود داره یا نه، چون دکتر ترحمی با بررسی وضعیت کلی بدن شما و تمام سوابق پزشکیتون، بهترین راهکار رو برای حل مشکل و بیماری که دارید پیشنهاد میدن. حالا این راهکار میتونه مصرف دارو یا حتی انواع جراحی باشه!
کلام نهایی
متاسفانه خیلی از ماها به دلیل سبک زندگی نادرستی که داریم تو طول زندگیمون با مشکلات جسمی زیادی روبرو میشیم، اما مهمترین کاری که تو این شرایط باید انجام بدیم، اینه که آرامش خودمون رو حفظ کنیم و با مراجعه به یه پزشک ماهر، راهکار درست و اصولی رو برای درمان پیدا کنیم. دکتر ترحمی فوق تخصص جراحی زیبایی و ترمیمی با سال ها تجربه در عمل ژنیکوماستی میتوانند به شما در درمان این عارضه کمک کنند. همچنین فراموش نکنید که داشتن سبک زندگی سالم یکی از اصولیترین راهها برای پیشگیری از این مشکلات هستش.
سوالات متداول
به بزرگ شدن بیش از حد سینههای مردان و ایجاد توده در سینه ژنیکوماستی میگن.
خیر، اما در صورتی که شخص بیماریهای زمینهای داشته باشه خطراتی براش ایجاد میشه.
بله، اگه علت بروز این مشکل رفع نشه امکان بازگشت دوباره وجود داره.
با لمس کردن توده، البته بهتره به پزشک مراجعه بشه.
بله، اما بهتره با نظر پزشک انجام بشه.
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 1